Türkiye Felsefe Öğrencileri Birliği
TÜRKİYE FELSEFE ÖĞRENCİLERİ BİRLİĞİ (TÜFÖB) TÜZÜĞÜ
1) TÜFÖB Nedir? TÜRKİYE FELSEFE ÖĞRENCİLERİ BİRLİĞİ Türkiye'deki üniversitelerin Felsefe Bölümü, Felsefe Grubu öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin oluşturduğu bir yapıdır. TÜFÖB; Felsefi temellendirme amacı güden felsefi söylemin pratik hayatla ilişkisini kurar.
2) TÜFÖB'ün kapsamı nedir?
-->TÜFÖB lisans düzeyindeki tüm Felsefe, Felsefe Grubu Öğretmenliği Bölümü öğrencilerini, Felsefe Topluluklarını ve felsefeyle ilgilenen lisans ve lisansüstü öğrencilerini kapsar.
3) TÜFÖB'ün amacı nedir?
-->TÜFÖB, Türkiye’deki Felsefe öğrencilerinin felsefi, akademik, toplumsal sorun ve ihtiyaçlarını gündem yapar, çözüm ve öneriler üretir ve öğrencilere felsefi ifade alanları oluşturulmasını sağlar.
4) TÜFÖB hangi ilkeler doğrultusunda çalışır?
-->TÜFÖB,
Bağımsızlık: TÜFÖB, siyasi, ideolojik, ekonomik bağımsızlığına sahip çıkar.
Toplumsal Sorumluluk: TÜFÖB, toplumsal gündem karşısında toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket eder.
Eleştirellik: TÜFÖB, düşünce özgürlüğünü temele alacak şekilde eleştirellik ilkesini benimser.
5) TÜFÖB'ün çalışma sistemi nasıldır?
-->TÜFÖB, işleyiş olarak "Temsilciler Sistemi" tipinde bir örgütlenme anlayışına sahiptir. Buna göre, her üniversitede TÜFÖB ile üniversitesindeki birlik üyelerinin iletişimi sağlayacak olan Temsilci(ler) bulunur.
6) Üniversitelerdeki TÜFÖB Temsilci(ler)si nasıl belirlenir?
-->TÜFÖB Temsilcileri üniversitelerinde yapılan seçimler doğrultusunda belirlenir. Sınıflarda yapılan temsilci seçimleri doğrultusunda her sınıfta bir temsilci belirlenir, Üniversite temsilcileri belirlenen sınıf temsilcileri içerisinden veya adaylığını koyan öğrenciler içerisinden seçilir, her üniversite temsilciler toplantılarında en fazla iki temsilci ile temsil edilme hakkına sahiptir. Her üniversite kendi içinde bir yayın kurulu, bir kongre kurulu olmak üzere iki ana temsilci belirler.
-->Ana temsilciler bir yıl süreyle görev yapar, her üniversitenin birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü ve varsa hazırlık sınıfları temsilcileri vardır, TÜFÖB tarafından gerçekleştirilecek olan temsilciler toplantılarına her üniversite en fazla iki temsilci ile katılır.
7) TÜFÖB Temsilcileri'nin Görev ve Sorumlulukları nelerdir?
-->Üniversite ve sınıf temsilcilerinin görev süreleri bir yıldır. Olağandışı durumlarda (temsilcinin özel durumu, felsefe öğrencilerinin genel kararı v.s. ) temsilcinin temsil süresi kendi üniversitesi tarafından kısaltılabilir, temsilciliği düşürülebilir.
Temsilciler;
-- Üniversitelerindeki genel yönelimleri ifade etmek,
-- TÜFÖB etkinliklerinin duyurumu, haberleşme ve görev dağılımlarını örgütlemek,
-- Temsilciler toplantılarında alınan kararlarda kendi üniversitesinin yönelimlerini ve kararlarını göz önünde bulundurmak,
-- Temsilciler toplantılarında alınan karar ve önerileri kendi üniversitesindeki felsefe öğrencilerine “aslına sadık kalarak” iletmek, görevleri ile yükümlüdür.
--Temsilciler kongreyi düzenleyen üniversiteyi denetler, sürecin herhangi bir noktasında gerekli gördüğü takdirde kongreyi başka üniversiteye verebilir.
8) TÜFÖB çalışmalarını nasıl yürütür? Çalışma Birimleri Nelerdir?
--> TÜFÖB aşağıda isimleri ve tanımları verilen komisyonların bünyesinde, görevli temsilciler kanalıyla bir araya gelen felsefe öğrencilerinin katılımları ile etkinliklerini gerçekleştirir.
--> KONGRE KOMİSYONU: Her yıl bir kez üniversitelerdeki felsefe öğrencilerinin ve felsefeye ilgi duyan öğrencilerin katılımıyla, bir önceki kongrede seçilen üniversite tarafından bahar yarıyılında gerçekleştirilecek olan Türkiye Felsefe Öğrencileri Kongresi’nin işleyişini ve örgütlenmesini düzenler. Her üniversitenin KONGRE TEMSİLCİSİ bu komisyonun üyesidir.
--> YAYIN KOMİSYONU: TÜFÖB'ün Dergi ve bülten yayınının devamlılığını ve işleyişini düzenler. Türkiye Felsefe Öğrencileri Birliği tarafından her yıl iki dergi ve 6 bülten çıkarılması hedeflenir. Çıkartılması hedeflenen dergilerden bir tanesi bir önceki kongrede sunulan bildirilerin yer alacağı bir sayı, diğeri ise birlik tarafından belirlenen bir dosya konusu içeriğiyle felsefe öğrencileri ve felsefeye ilgi duyan öğrencilerin yazılarından oluşan bir sayı olmak üzere hazırlanacaktır. Her üniversitenin YAYIN KURULU TEMSİLCİSİ bu komisyonun üyesidir.
-->MALİ İŞLER KOMİSYONU: Belirlenen ilkeler doğrultusunda mali kaynak sağlar ve denetler.
--> HALKLA İLİŞKİLER KOMİSYONU: Türkiye’de ki felsefe etkinliklerini birlik üyelerine ve birlik etkinliklerini diğer kurum, kuruluş, basın ve yayın organlarına bildirir.
--> İNTERNET KOMİSYONU: Birliğin internet sitesini düzenler ve işleyişini kontrol eder. Ayrıca e-posta yoluyla haberleşmeyi sağlar.
--> GEZİ KOMİSYONU: Felsefe öğrencilerini bir araya getirerek felsefe öğrencileri için önemli olan yerlere yılda bir kez, gelenekselleşmesi amaçlanan bir gezi düzenler.
--> SEKRETERLİK VE ARŞİV KOMİSYONU: Tüm görsel ve yazılı materyalleri, dökümanları arşivler ve üyelik işleyişini düzenler.
Yukarıda belirtilen tüm bu komisyonlar, görev alan üniversite temsilcilerinin sorumluluğunda, her felsefe öğrencisinin katılım ve desteğine açıktır. Bu komisyonlarda yer almak isteyen felsefe öğrencileri üniversite temsilcilerinin üniversitelerinde kuracağı örgütlenmelerle belirlenerek temsilciler kuruluna bildirilir.
9) "TÜRKİYE FELSEFE ÖĞRENCİLERİ KONGRESİ" (TFÖK) nedir?
--> TFÖK’ler birliğin en önemli etkinlikleridir. Yılda bir kez, lisans kongresi ve lisansüstü kongresi olarak iki ayrı kongre şeklinde düzenlenir. Lisans kongresi, önceki kongrede belirlenen üniversitenin ana sorumluluğunda tüm felsefe öğrencilerinin desteği ve katılımıyla gerçekleştirilir. Lisansüstü kongresi, lisansüstü temsilcilerinin ortak kararı ve sorumluluğunda, belirlenen üniversite, kurum veya diğer sivil alanlarda, tüm lisansüstü felsefe öğrencilerinin desteği ve katılımıyla gerçekleştirilir.
10) TFÖK'ler nasıl düzenlenir?
--> TÜFÖB’ün Lisans kongresinin ev sahipliği her sene kongrenin son gününde yapılan değerlendirme toplantısından sonra kongreye katılan tüm öğrencilerin verdiği oylarla aday üniversiteler arasından tek aşamalı seçimle seçilir.
--> Kongre ev sahipliği için herhangi bir aday çıkmaması durumunda, kongre bir sonraki yıl Ankara’daki üniversitelerin iş birliği ile düzenlenir.
--> TÜFÖB’ün Lisansüstü kongrelerinde, bir sonraki kongrenin nerede yapılacağı, her sene kongrenin son gününde yapılan değerlendirme toplantısından sonra kongreye katılan tüm öğrencilerin verdiği oylarla belirlenir. Kongre ev sahipliği için herhangi bir aday çıkmaması durumunda, kongre bir sonraki yıl TÜFÖB Lisans kongresi ile işbirliği içerisinde yapılır.
11) Kongre başlıkları nasıl belirlenir?
--> Lisans kongrelerinin düzenlenmesi görevi düzenleyen üniversitenin düzenleme kurulunun yönetiminde, birlik bünyesinde oluşturulan gönüllü felsefe öğrencilerinin oluşturduğu kongre komisyonunundur. Kongre başlığını belirleme görevi; önceki kongrelerde başlık olarak seçilmiş konular, çeşitli organlarla yürütülen anket çalışmalarının sonuçları ve birliğin ilgili komisyonlarının önerileri göz önünde tutularak son söz olarak kongreyi düzenleyecek üniversitenindir.
--> Lisansüstü kongreler için, bir sonraki kongrenin başlığını, tarihini ve diğer önemli detaylarını belirlemek üzere, her yıl sonbaharda, tüm üniversitelere duyurularak bir temsilciler toplantısı yapılır. Bu toplantıda, kongrenin yürütücülüğünü yapacak bir yürütme kurulu belirlenir. Yürütme kurulu, TÜFÖB adına lisansüstü kongreyle ilgili her türlü resmi yazışma ve görüşmeyi yapmaya yetkilidir. Ancak bu yetki, sürecin herhangi bir noktasında, temsilcilerin ortak kararı ile gerekçe gösterilerek geri alınabilir.
Bu tüzük kapsamında TÜFÖB yedi temel ilke üzerinde varolur ve bu ilkeler TÜFÖB’ün tüm işleyiş sürecinin ana zemini oluşturur:
-
TÜFÖB’ün işleyişi içerisinde hiyerarşik bir yapılanma ve hiyerarşi mantığını besleyecek hiçbir tavır hiçbir koşul altında kabul edilemez.
-
TÜFÖB temel olarak temsilcilik sistemi üzerinden işler ve alınan tüm kararlar temsilcilerin asgari ortaklığı temelinde geçerli kabul edilir.
-
TÜFÖB’te temsilcilik, her felsefe topluluğunun kendi belirlediği üyesine insiyatif vermesi ile belirlenir ve bu temelde temsilci tüm topluluk adına işleyişe katılır. Temsilcilik, yine topluluğun kendi insiyatifi temelinde geri alınabilir ve başka birisine devredilebilir.
-
TÜFÖB resmi bir kurum değildir; hiçbir resmi bağlılığı ve bağımlılığı yoktur. işleyişi içerisindeki etkinliklerinde herhangi bir resmiyeti ve ‘resmi’ sıfatını kabul etmez. Bu, TÜFÖB’ün bağımsızlığına zarar getirmediği ve özerkliğini koruduğu sürece, resmi kurumlarla dayanışmasının önünde bir engel değildir.
-
TÜFÖB’ün bütün emeği, ürünü ve işleyişi kolektif çalışmaya ve ortak paylaşıma dayanır. Bu kolektifliğe ve ortaklığa aykırı hiçbir kurumsal ve bireysel tavır kabul edilemez.
-
TÜFÖB’te bahsi geçen ilkeleri zedeleyici ve yok sayıcı her durumda; temsilcilerin ortak iradesi ile müdahil olma hakları ve buna neden olan koşullara karşı TÜFÖB’ün işleyişini ve sürekliliğini korumak için insiyatif alma hakları vardır.
-
TÜFÖB’te tüm ulusal ve yerel dillerde sunum yapılması ilkece kabul edilmiştir. Bu noktada Türkçe dışında sunum yapılan dillerde metnin Türkçe çevirisinin kongreye katılan üyelere tam metnin çevirisi ile birlikte hazırlanıp sunulması, sunum yapacak kişinin inisiyatifindedir.
© 2023 by MATT WHITBY. Proudly created with Wix.com